Lån aldrig i længere tid end du behøver!

Nærmest alle danskere får brug for at lave et lån før eller siden. Det kan være for at finansiere boligkøbet, den nye bil eller køb af forbrugsvarer. Uanset hvad formål du har, bør du altid være omhyggelig med at vælge den rette løbetid.

En løbetid der ikke presser din privatøkonomi for meget, men så du samtidig kun låner pengene i en begrænset periode. For logikken er klar, jo længere tid du har pengene, desto højere låneomkostninger vil du opleve. Få gode råd til at vælge løbetid i denne artikel.

Hvad er dit rådighedsbeløb?

Det første du skal have klarlagt er dit rådighedsbeløb hver måned. Hvor mange penge kan du frit disponere over til forbrug, ture i byen etc. Det er nemlig en rigtig vigtig parameter for, hvor stort råderum du har lige nu.

Du skal huske på, at hvis du gældsætter dig får du en ekstra omkostning hver måned. Den skal betales, men du kan næppe tage penge fra huslejen, varmeregningen eller noget tredje.

De månedlige afdrag vil derimod “spise” af dit rådighedsbeløb og derfor må rådighedsbeløbet ALDRIG være mindre end den månedlige ydelse. Det er vejen til en meget presset økonomi. En privatøkonomi der sandsynligvis ikke kan hænge sammen.

Så start med at få lagt et budget og husk alle budgetposterne, så det bliver så præcist som muligt. Forbrugerrådet Tænk har lavet en god oversigt, der sørger for at du ikke glemmer noget.

Lånetypens indflydelse

Der er ingen tvivl om at lånetypen har en indflydelse på, hvordan du bør vælge løbetid. Der er jo stor forskel på at lave forbrugslån og boliglån.

Forbrugslån

Ved forbrugslån online kan du typisk vælge løbetider op til 180 måneder, svarende til 15 år. Du kan søge alt fra 10.000 – 500.000 kr. alt efter hvilken udbyder du vælger.

De mest udbredte forbrugslån laves med en løbetid på 24-80 måneder, men det er udelukkende dine behov og økonomiske situation der bør afgører, hvilken løbetid du vælger. Det er bare vigtigt at du har øje for de samlede omkostninger, for jo længere tid du har pengene, desto dyrere bliver det for dig. Se mere om forbrugslån i Danmark her.

Boliglån

Boliglån er en lidt anden snak, da de bliver lavet i samarbejde med din bank. Her er det typisk banken og realkreditinstituttet der sætter standarden for den rente og løbetid du har at vælge imellem.

De fleste boliglån bliver lavet med en løbetid op til 10 år, og er typisk det første der bliver afdraget, hvorefter realkreditlånet bliver afdraget. Her har du ikke samme mulighed for at præge den valgte løbetid, da det også er meget op til din egen bank, men du kan sagtens give en indikation af hvor hurtigt du ønsker at få afviklet boliglånet. Bemærk at der findes forskellige lånetyper og løsninger, så sørg for at sætte dig godt ind i mulighederne, inden du vælger. Huskøb og boliglån er en af de største økonomiske beslutninger, så det er bestemt værd at sætte sig grundigt ind i tingene. Se mere om boliglån her.

Lad os til slå fast igen: Jo længere tid du har pengene, desto større omkostninger vil du få samlet set. Der kommer ganske enkelt flere renter på beløbet, så vælg altid den kortest mulige løbetid!