De fleste danskere skal låne penge før eller siden. Det kan være til boligkøbet, ny bil eller til forbrug af forskellig karakter. Formålene er mange, men hele grundlaget for dine lånemuligheder er ret ens. Det handler om at have et godt rådighedsbeløb og en fornuftig månedlig indkomst.

Uden de to forhold, vil du have svært ved både at blive godkendt og ikke mindst, at betale pengene tilbage til tiden. Vi ser nærmere på betydning.

Betydningen i banken

Det er vigtigt at skelne mellem dine lånemuligheder i banken og på nettet. For i banken vil du blive mødt med helt andre krav, som er sværere at opfylde. Hos din bank spiller dit rådighedsbeløb en stor rolle, da de går i dybden med dit budget og hvad du så har af penge til rådighed. Jo større beløbet er, desto flere penge kan du som hovedregel låne.

Logikken bag er ret ligetil, for rådighedsbeløbet er de penge du skal bruge til de månedlige afdrag. Hvis du kun har få penge, vil det medføre en rigtig høj løbetid. Hvilket i sidste ende betyder større låneomkostninger samlet set. Hvis du bliver afvist af banken, bør du altid bede om deres begrundelse, men du kan ofte forvente at rådighedsbeløbet indgår direkte/indirekte i deres forklaring.

Betydning hos låneudbydere online

På nettet er det ikke rådighedsbeløbet, men din indkomst, der har stor betydning. Her er det faktisk dit eget ansvar at sikre, du har nok penge mellem hænderne, til at betale den månedlige ydelse. Så pas på med at få sat dig for hårdt, da det kun vil medføre forsinkede afdrag og dyre gebyrer.

Online er indkomstkravene meget forskellige, alt efter hvor og hvor mange penge du vil låne. Et normalt niveau hos de større udbydere er mellem 150.000 – 240.000 kroner om året, hvilket er et niveau som de fleste danskere kan opfylde. Tjener du mindre, er du kun på SU, eller arbejdsløs, vil du derimod primært kunne optage mindre lån.

Risiko vs. renten

Til sidst er det værd at nævne, det hele handler om risiko fra långiverens side. Og det er klart, at jo mere du tjener og har af penge, desto større sandsynlighed er der for at du kan betale dem tilbage.

Det er en klar kalkule fra bankernes side og jo større risiko de skal løbe, desto dyrere bliver det for dig som kunde i renter. Rådighedsbeløbet og din indkomst har altså ikke kun en indflydelse på HVOR mange penge du kan låne, men ligeledes på hvilken rente du får tilbudt.

 

Vi håber du har fået et bedre indblik i, hvilken indflydelse de to begreber rådighedsbeløb og indkomst spiller for dine muligheder. Det er i hvert fald vigtigt at have en grundlæggende forståelse for hvordan det hænger sammen.