ÅOP og renten er to af de mest udbredte og velkendte begreber i den finansielle verden. Men det er desværre ikke alle danskere, der er lige bekendte med forskellen på de to ting.

Det kan være problematisk som låner, da det har en væsentlig indflydelse på dine låneomkostninger og hvilken løsning der er bedst. Vi ser på de væsentlige forskelle.

Hvad er ÅOP?

Lad os starte med at definere de to begreber. ÅOP er en forkortelse for årlige omkostninger i procent og medregner alle forpligtelser du får ved lånet.

Det er lovpligtigt for udbyderne, tydeligt at angive den tilbudte ÅOP ved et lån. Netop fordi der kan være et stor misforhold mellem ÅOP og renten, har der været flere sager, hvor det ikke har været tilfældet.

Der er pr. 1. juli 2020 blevet indført et ÅOP-loft på 25%, hvilket indebærer at långivere ikke må tilbyde dig en ÅOP over 25 procent. Det er indført for at bekæmpe de dyre kviklån, der har været kendt for høje renter.

Hvad er renten?

Renten er en procentsats der viser, hvor meget lånebeløbet tilskrives hver måned eller år. Jo højere den er, desto dyrere bliver det for dig samlet set.

Netop fordi der typisk tilskrives lån hver måned, har løbetiden en stor indflydelse på dine samlede låneomkostninger. Det er ret logisk. Jo længere du har pengene, jo flere renter kan der nå at komme på. Du bør derfor aldrig vælge en længere løbetid, end højest nødvendigt.

Ønsker du at opnå en lav rente, er det afgørende at du får undersøgt dine muligheder grundigt og ansøgt flere steder. For det er bankernes kreditvurdering der afgører, hvilken rente du får tilbudt. Gider du ikke besværet eller vil du gerne spare tid, kan du også søge lån via Lendo.dk, hvor du kommer ud til flere banker, med én ansøgning.

Heri består forskellen

Nu til det helt centrale, nemlig hvori forskellen mellem renten og ÅOP ligger. Renten er én af flere elementer, der i sidste ende giver en ÅOP-sats. Her må lånets stiftelsesomkostninger og gebyrer ikke glemmes.

De er jo omkostninger præcis som renterne og disse medtager ÅOP-satsen. Det gør renten ikke. Så for at få det mest retvisende og reelle billede, af de samlede omkostninger og forpligtelser, bør du altså kigge på de årlige omkostninger i procent.

Det kan tilføjes, at jo mindre pengebeløb du låner, desto større procentdel udgør stiftelsesomkostninger og gebyrer. Det er én af årsagerne til at de små kviklån kan have tårnhøje ÅOP-niveauer.

Det er trods alt nemmere at acceptere et oprettelsesgebyr på 500 kroner, når man låner 50.000 kroner, frem for hvis det kun er 2.000 kr.!

Vi håber du er blevet klogere på den væsentlige forskel. Alt for mange danskere er ikke bevidste om det, hvilket i sidste ende kan betyde, du får valgt en forkert løsning.